Home ⁄ Hovedlus ⁄ 5 fakta om hovedlus

5 fakta om hovedlus

Hovedlus rammer især børn i alderen 5-12 år og har ingenting med hygiejne at gøre. Historisk set har lus været en tro følgesvend – de ældste belæg for utøj hos mennesker går 9.000 år tilbage. Her er fem fakta, du skal kende om det lille vingeløse, blodsugende insekt.

 

Lusens livslængde

Det tager cirka to uger, fra en lus kommer ud af ægget, til den bliver voksen og begynder at formere sig. Den lægger da mellem 4 og 8 nye æg pr. døgn. Lusens livslængde er ca. 50 døgn. Luseangrebet varer ved, så længe hårbunden ikke behandles.

 

Derfor klør det

At det klør i hårbunden, først og fremmest i hårfæstet i nakken og bag ørerne, plejer at være det første tegn på, at man har fået lus. Det plejer ikke at begynde at klø før 4-6 uger efter, at den første lus er landet i håret. Kløen er en reaktion på lusens spyt, når den bider for at suge blod – og første gang tager det nogle uger, inden kroppen reagerer. Ved efterfølgende angreb kan kløen opstå allerede efter 24 timer.

 

Lusens føde

Hovedlusen lever af at suge blod fra menneskets hårbund, og den trives godt der, fordi temperaturen passer den optimalt. I gennemsnit bider en voksen lus og suger blod tre gange i døgnet. Undtagelsesvis kan den også dukke op i skæg og øjenbryn, men det er meget sjældent. Hovedlus kan ikke leve af blod fra dyr eller dukke op andre steder på kroppen. Uden for hårbunden bliver den hurtigt svækket og dør inden for 24 timer.

 

Lus og hygiejne

Der findes en sejlivet myte om, at hovedlus mest rammer dem med dårlig hygiejne, og at lusen trives bedst i snavset hår. Hovedlus kan tværtimod ramme hvem som helst og har ingenting med hygiejne at gøre.

 

Sygdomme og smitte

Hovedlusen bider hul i hårbunden, sprøjter sit spyt ind og suger blod. Men den overfører ingen smitte eller sygdomme og bevæger sig heller ikke.